Le Figaro/ Më shumë azilkërkues në 2019, shqetësim shqiptarët

Le Figaro/ Më shumë azilkërkues në 2019, shqetësim shqiptarët
Numri më i madh i kërkesave vjen nga gjeorgjianët, malianët, haitianët, guineasit dhe shqiptarët.

Shifrat më të fundit nga Zyra franceze për Mbrojtjen e refugjatëve dhe personave pa shtetësi (Opfra) shqetësojnë autoritetet.

Sipas Le Figaro, e cili ka diguruar këto dokumente, kërkesat nga gjeorgjianët dhe shqiptarët janë veçanërisht shqetësuese.

41,000 kërkesa në katër muaj

86%. Kjo është shkalla e rritjes së kërkesave për azil nga gjeorgjianët që llogariten që nga 1 janari. 3548 raste janë paraqitur gjatë katër muajve të parë të vitit 2019, krahasuar me 1898 gjatë të njëjtës periudhë të vitit 2018. Numri i shqiptarëve është rritur gjithashtu me 32%, nga 231 dosje në 3068. Kërkesat nga guineasit (33% Malianët (85%) dhe Haitianët (69%) gjithashtu janë rritur ndjeshëm, por megjithëse trendi duket se po ndryshon që nga prilli, numri i afganëve është rritur për 9%. dokumenti i Opfra, 41,000 aplikime u regjistruan në katër muaj ose më shumë se 10,000 në muaj mesatarisht. Në krahasim, viti 2018 kishte shënuar tashmë kulmin historik duke regjistruar më shumë se 120,000 aplikime gjatë gjithë vitit.

Rastet shqiptare dhe gjeorgjiane

Sipas Le Figaro, kjo situatë është veçanërisht shqetësuese. Vendi është veçanërisht i shqetësuar me rastet gjeorgjiane dhe shqiptare. Siç shpjegon gazeta, këto dy vende kanë nënshkruar marrëveshje për të frenuar efektet e emigracionit të konsideruara kryesisht ekonomike. Ministri i Brendshëm Christophe Castaner u takua me homologun e tij shqiptar më 27 prill.

“Veprimet e ndërmarra bashkërisht nga Shqipëria dhe Franca deri tani kanë rezultuar të suksesshme me një rënie prej 25% të aplikimit për azil në Francë në vitin 2018. Rasti shqiptar irriton shumë vende sepse konsiderohet si një "vend i sigurt i origjinës".

Holanda do të paraqiste në Këshillin e Evropës kërkesën për heqjen e vizave që aktualisht gëzojnë shqiptarët për të udhëtuar në Bashkimin Evropian”, shkruan Le Figaro. /l.k./

Marrë nga www.valeursactuelles.com

loading...
loading...