Elefanti me fytyrë të gjakosur nga gjahtarët që duan t’i marrin dhëmbët prej fildishi

Elefanti me fytyrë të gjakosur nga gjahtarët që duan t’i marrin dhëmbët prej fildishi
Vrasjet e elefantëve në këtë mënyrë nxiten nga çmimi që mund të përfitohet nga shitja e dhëmbëve prej fildishi në treg.

Një ndalim ndërkombëtar për tregtinë e fildishit u imponua në vitin 1990, por Kina, nga e cila vjen kryesisht kërkesa, e ka nxjerrë jashtë ligjit produktin vetëm në vitin 2017.

Por shqetësimi vazhdon për tregun e zi në vend, ku fildishi tradicionalisht është përdorur për produkte si çelësat e pianos dhe vulat e identitetit, si dhe ilaçet tradicionale.

Një kile e fildishtë mund të shitet ende për 1.200 sterlina dhe dhëmbët mund të peshojnë deri në 250 kilogramë.

Në vitin 2017, dy persona u dënuan për posedim ilegal të fildishit në Hong Kong kur përdorimi i radiokarbonit u përdor për të provuar se fildishi ishte marrë pas futjes së ndalimit ndërkombëtar 27 vjet më parë.

Një studim i kohëve të fundit nga Universiteti i Jorkut zbuloi se pjesa e elefantëve që po vriteshin nga gjuetia kishte rënë nga 10 përqind në 2011 në 4 përqind në vitin 2017.

Afrika ka rreth 350,000 elefantësh të mbetur, por hulumtuesit thonë se nga 10,000-15,000 e kafshëve vriten ende çdo vit nga gjahtarët. /l.k./

Marrë nga The Sun

 

loading...
loading...