QEVERIA E KOSOVËS NUK DO RRËZOHET PËR SHKAK TË SERBISË

QEVERIA E KOSOVËS NUK DO RRËZOHET PËR SHKAK TË SERBISË
Nga KADRI VESELI

Kryetar i Kuvendit të Kosovës

Data 17 shkurt është dita më e veçantë për popullin tonë. Është ditëlindja e shtetit të pavarur dhe sovran të Kosovës. Ne, njohëm e përjetuam dhimbjet e vuajtjet e paraardhëseve tanë. Por, për dallim nga ta, ne ia dolëm ta bëjmë realitet ëndrrën e tyre më të madhe: lirinë e Kosovës. Secili prej nesh, kush më shumë e kush më pak, kemi pasur fëmijëri të vështirë, duke ballafaquar ëndrrat për të ardhmen me traumat e robërisë në të cilën u rritëm. Edhe shtetet, në kush e di sa raste që na i tregon historia, kalojnë nëpër traumat e rritjes së vështirë. Rritja e tyre është e mbushur me sfida dhe dyshime, por edhe me ëndrra dhe shpresa të mëdha.

As shteti ynë nuk bën përjashtim prej këtyre rasteve. 11 vjet të shtetit tonë të ri - janë 11 vjet të rritjes me vështirësi, sfida dhe suksese të mëdha.

Ne jemi shtet i vogël, por kemi pasur dhe kemi miq të mëdhenj. Përkrah nesh kanë qëndruar dhe vazhdojnë të qëndrojnë shtetet më të fuqishme të botës demokratike - Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe shtetet tjera perëndimore, Gjermania, Franca, Britania e Madhe, Italia, Austria, Hungaria dhe shumë shtete të tjera.

Ndërkaq, në politikën globale, i bekuar është ai shtet që ka botën perëndimore në anën e tij, në veçanti Shtetet e Bashkuara të Amerikës. E tillë është Kosova, vend i bekuar nga Zoti dhe miqtë. Ndërsa ne, kemi për detyrë ta ruajmë këtë pasuri dhe ta bëjmë këtë vend të begatë për qytetarët tanë, për të rinjtë tanë, për punëtorët, minatorët, mjekët, arsimtarët, policët, ushtarët, shërbyesit civilë, për secilin që e ndjen Kosovën atdheun e tij.

***

Historia e kombit tonë është histori e popujve që kanë vuajtur gjatë dhe me sakrifica kanë arritur lirinë. Ne e dimë të kaluarën tonë. Nuk e harrojmë atë. Por, as nuk do të lejojmë të mbetemi vetë peng i saj, e as të na mbajë dikush peng. Ne duam të ardhmen, zhvillimin, mirëqenien, integrimin në BE, NATO, OKB, fuqizimin e partneritetit me miqtë tanë, veçanërisht me ata që na u gjenden pranë dhe na rrinë afër në çdo sfidë. Duam edhe ndërtim urash komunikimi me ata që nuk na duan, ose kanë gjykim të gabuar për ne. Por, mbi të gjitha, duam trajtim të dinjitetshëm dhe respekt për ne, si vend europian dhe perëndimor.

Shteti ynë dhe kombi ynë kanë orientime të qarta europiane dhe perëndimore. Dhe, askush nuk ka të drejtë të na nëpërkëmbë vetëm pse sot mendon se mund ta bëjë një gjë të tillë, ose pse ashtu dëshiron të sillet me ne. Si vend europian, nuk e meritojmë izolimin. E dimë se kemi të meta, gabime. E dimë se kemi shumë sfida për t'ju bashkuar vendeve të zhvilluara europiane. Por, askush nuk mund të na i mohojë sukseset si shtet 11-vjeçar. Me arritjet që kemi, edhe kështu si jemi sot, Kosova lë prapa shumë nga vendet me traditë qindravjeçare shtetërore.

Jemi të vetëdijshëm që ende kemi nevojë të përmirësohemi në funksionimin e shtetit ligjor dhe luftën kundër korrupsionit, që ende kemi shumë për të bërë për perspektivën ekonomike, inovacionin dhe sipërmarrjen me konkurrencë të barabartë. Askujt më shumë nuk i kushtojnë këto mangësi dhe deformime sesa shoqërisë sonë, fëmijëve tanë. Por, jemi të vendosur dhe nuk do të ndalemi derisa ta arrijmë qëllimin tonë perëndimor.

***

Në muajt e fundit, keni parë iniciativat e SHBA-së dhe BE-së për një proces përfundimtar të Dialogut. Serbia, deri më sot, nuk ka treguar racionalitet në këto përpjekje për normalizim raportesh me Kosovën. Dialogu me Serbinë nuk është popullor dhe u kushton politikisht atyre që përfshihen në këtë proces. Por, tani, me kërkesën e vendosur të SHBA-ve dhe BE-së, ne duhet të vendosim drejt - mes asaj që çfarë fitojmë si parti politike dhe asaj çfarë fiton kombi dhe shteti ynë. Çdo herë kur kemi vënë përpara interesin e vendit dhe racionalitetin shtetëror, kemi pasur sukses.

E kaluara e dëshmon më së miri këtë. Gati 100 vjet kemi derdhur gjak, por nuk ia kemi dalë ta heqim qafesh robërinë. Nuk ia kemi dalë, sepse ishim të vetmuar, nuk kishim miq dhe zëri ynë nuk dëgjohej aty ku merreshin vendimet e mëdha politike për ne. Gati 100 vjet kemi luftuar që të afrohemi me botën perëndimore, të jemi pjesë e aleancave të saj. Në luftën e fundit e kemi arritur këtë. E arritëm në Rambuje, dhe e vazhduam edhe më mirë në Vjenë - kur kurorëzuam shtetin të cilin e gëzojmë dhe për të cilin festojmë sot.

Me të tjera sjellje, a do të mund t'i arrinim këto suksese? Përgjigjen e dimë secili prej nesh.

***

Në dialog nuk shkojmë vetëm për marrëveshje me Serbinë. Në dialog shkojmë, sepse rruga jonë, përcaktimi ynë, është që çdo mosmarrëveshja ta zgjidhim në mënyrë paqësore. Dhe, po ashtu, si shtet i pavarur dhe sovran, marrim mbi vete edhe obligimet që përmban për ne ky sovranitet karshi rajonit dhe partnerëve tanë strategjikë si SHBA-të dhe BE. Ideja e paqes afatgjate dhe eliminimi i ndikimit rus në rajon - nuk është interes vetëm i partnerëve tanë perëndimorë, në krye me SHBA-të, por është edhe interes strategjik yni. Ky është orientimi ynë.

Në këtë proces, kalkulimet elektorale, qasjet individuale, protagonizmat dhe inatet - nuk po i bëjnë mirë Kosovës. Është koha t'i lëmë këto. Mund të fitojë individi ose partia në një moment, mbase mund të fitohet edhe pushteti, por sjelljet e tilla nuk çojnë askund. Përkundrazi, ato rrezikojnë një komb, një shtet; në këtë rast - kombin tonë, shtetin tonë.

Është koha për vendimmarrje me mençuri dhe urtësi. Dialogu i brendshëm dhe konsensusi - janë ligj i shteteve parlamentare.

Ne duhet të qëndrojmë të bashkuar përballë Serbisë. Ne duhet të qëndrojmë të bashkuar përballë Serbisë, sepse përtej dallimeve të ekzagjeruara për shkaqe elektorale, ne kemi një qëllim të njëjtë: Fuqizimin e shtetit të pavarur e sovran të Kosovës; Përfundimin e mosmarrëveshjeve me Serbinë; Njohjen prej saj të shtetit të pavarur të Kosovës; Anëtarësimin në Organizatën e Kombeve të Bashkuara; Hapjen e perspektivës konkrete për t'u bërë pjesë e NATO-s dhe Bashkimit Evropian; Mbi të gjitha, ne duhet të jemi bashkë sot përballë Serbisë - për të mos ua lënë fëmijëve tanë nesër fatin tonë të rëndë të së kaluarës.

***

Disa fjalë edhe për taksën...

Serbia e ka merituar dhe e meriton taksën, për shkak të sjelljeve të saj karshi nesh. Largimi i saj është i panegociueshëm, për shumë arsye. Por, përmbi emocionet e taksës ndaj Serbisë, dua të flas për urgjencën e racionalitetit shtetëror. Vendimmarrja shtetërore nuk duhet të jetë as përgjegjësi dhe as kritikë individuale. Në vendimmarrje shtetërore, asgjë nuk duhet të ketë personale. Pra, edhe ky vendim, si çdo vendim tjetër për Kosovën, duhet të jetë shtetëror, institucional. Duhet t'i vëmë në peshojë interesat strategjike të shtetit tonë përballë Serbisë, duke marrë parasysh edhe reflektimet për faktorët determinues të botës që na rrethon; Rusisë me aleatë në njërën anë, dhe SHBA-së e BE-së në anën tjetër.

Me SHBA-të dhe BE-në në krah, Kosova është më mirë dhe më e sigurt. Interesat strategjike dhe gjeopolitike perëndimore dhe amerikane në Ballkan përputhen plotësisht me interesat e Kosovës dhe kombit tonë. Andaj, Kuvendi dhe Qeveria duhet t'u qëndrojnë prapa zotimeve të përbashkëta Kosovë - SHBA dhe BE. Në të kundërtën, Kosova nuk fiton. Ndërsa, Serbia rehabilitohet.

Sa i përket kësaj situate të ndjeshme dhe ndërlidhjes së saj me mandatin e Qeverisë, dua t'i siguroj qytetarët se, si lider i koalicionit qeverisës, nuk do të lejoj për asnjë moment që relacioni ynë me Serbinë të përcaktojë stabilitetin dhe fatin e institucioneve tona, pra as të Qeverisë së Kosovës. Pra, Qeveria e Kosovës nuk do të bjerë për shkak të taksës. Ky është qëndrimi im i vendosur. Qeveria dhe Kuvendi mund të bien vetëm për shkak të interesave të qytetarëve të Kosovës dhe partnerëve të tyre strategjikë si SHBA-të dhe Bashkimi Europian.