Si të kemi një kopësht perfekt

Si të kemi një kopësht perfekt
 

Gjithkush ka një ide, të qartë apo jo, në krahasim me kopshtin e ëndrrave. Për disa, ai duhet të ketë një pishinë, për të tjerët vetëm një terren të butë. Nga një kopsht si ai i Pallatit Mbretëror të Kasertës, në një cep të thjeshtë të gjelbër, ekzistojnë disa rregulla themelore që duhet të respektohen, me qëllim që të shfrytëzohet më shumë nga lloj kopshti, i madh ose i vogël. Në "projektin tonë të kopshtit" ne mund të fusim elementë për ta bërë atë më të mirëpritur dhe për të ftuar dhe mysafirët tanë. Për ata që mund të mburren me një "gisht të gjelbër" nga profesionistë të vërtetë, ne rekomandojmë që t’i japin liri imagjinatës së tyre, me siguri do të jetë një sukses! Për ata që me të vërtetë nuk mund ta bëjnë këtë, le të themi të mos shqetësohen: në mbikëqyrje ka shumë ekspertë të gatshëm t'ju ndihmojnë dhe të frymëzojnë që më në fund të keni një kopsht ëndrrash.

Ku mund të gjej idetë për kopshtin tim? Nga kopshti i shkëmbinjve në kopshtin anglez, nga stili tropikal në atë japonez, në seksionin "kopshti" do të gjeni foto të panumërta të kopshteve me më shumë se disa qindra projekte që mund të jenë të drejta për ju. Kur keni një kopsht që kap imagjinatën tuaj, ju mund ta ruani fotografinë në një libër ide me vetëm një klikim.  Çfarë mund të bëj për kopshtin tim? Ka shumë stile dhe tema të ndryshme për kopshtin. Hapësira juaj e gjelbër duhet të pasqyrojë si stili i shtëpisë tuaj, personalitetin tuaj dhe stilin e jetës tuaj në natyrë. Pas sqarimit të këtyre pikave, mund të merrni vendime për rregullimin e gjelbërimit. Këtu, gjithashtu, do të duhet të pyesni veten: a dëshironi që kopshti juaj të përbëhet kryesisht nga bimët dhe lodrat e ujit apo është kryesisht një vend park për fëmijët tuaj? Një aspekt po aq i rëndësishëm ka të bëjë me funksionalitetin: sigurohuni që ju të mendoni për kopshtet tuaja si entitete unike, si ekosisteme të vogla. Për të shmangur shpenzimin e parave të panevojshme, nëse nuk dini se ku të filloni, ju këshillojmë që të kontaktoni një profesionist të industrisë i cili do t'ju ndihmojë të përfundoni projektin tuaj të kopshtit. Si mund të krijoj një hapësirë ​​funksionale në kopsht? Para se të filloni të ndërhyni në tokë, cili është qëllimi i hapësirës tuaj në natyrë? Kopshtet, nëse janë të organizuara mirë, mund të jenë të përshtatshme për të shoqëruar një barbecue të dielën ose, anasjelltas, mund të ofrojnë një hapësirë ​​për t'u çlodhur në vetmi. Është një shesh lojërash apo një kopsht Zen më i mirë? Ne i duam ato bimë shumë delikate, por nëse nuk shpenzoni shumë kohë në shtëpi, kush do të kurojë këto hapësira të gjelbra? Për fat të keq, edhe në kopshtet e ëndrrave, disa gjëra thjesht nuk mund të shkojnë së bashku. Një tjetër problem është rrezja e diellit: para se të vendosni idetë tuaja për kopshtin në praktikë, vëzhgoni me kujdes se ku rreh dielli, cilat pika ndriçojnë dhe cilat jo. Në këtë mënyrë ju mund të mendoni se ku të vendosni çadrat e kopshtit, por edhe para se të organizoni bimët pasi ka disa që kanë shumë nevojë për dritë dhe të tjerët jo. Si mund ta krijoj kopshtin tim? Nëse doni të planifikoni në mënyrë efektive një hapësirë ​​në natyrë, së pari duhet të grumbulloni të gjitha idetë për kopshtin që keni në mendje dhe pastaj të ktheheni muratorit të  peizazhit ose arkitektit. Është gjithmonë e këshillueshme që të konsultoheni me një ekspert, veçanërisht nëse keni ndërmend të bëni ndryshime të mëdha. Përveç kësaj, moti nuk duhet të nënvlerësohet kur blejmë mobilie kopshti. Si mund të përdor dekorime kopshti? Nëse jeni me fat që të keni një sipërfaqe të madhe të jashtme, dekorimet e kopshtit, si dhe ornamentet dhe sendet e vogla, mund të përdoren më lirshëm, ashtu si ju bëni në shtëpi. Mendoni së pari për pajisje të tilla si çadrat e kopshtit, tryezat dhe karriget e jashtme; pasi të keni blerë gjithçka, ju mund të argëtoheni me ngjyrat e pëlhurave të jastëkëve dhe perdes. Mos harroni ngjyrat e luleve e të bimëve tuaja, ju mund të zgjidhni diçka në kombinim. Mos e nënvlerësoni dekorimin e kopshtit dhe sendet e vogla, sepse ato mund t'ju ndihmojnë të krijoni temën që ju pëlqen më së miri. Për shembull, nëse doni të krijoni një hapësirë ​​romantike, duhet të keni parasysh instalimin e ndriçimit që krijon këtë atmosferë. Nga ana tjetër, nëse jeni një dashnor i gjërave më tradicionale, ose doni një stil më të çuditshëm, gjithmonë mund të shtoni diçka të veçantë: një skulpturë të vogël të ndritshme? Pse jo! Si mund të gjej një kopsht me një stil të veçantë? Kopshtet natyrore Kopshti natyror është rezultat i një stili të kopshtarisë që përdor florën vendase. Ai konsiston në një rindërtim të një bimësie natyrore që respekton të gjitha komponentët e një ekosistemi. Kopshti natyror konsiderohet me mirëmbajtje të ulët sepse shfrytëzon dinamikën natyrore në mesin e specieve bimore.  Kopshtet moderne Kur dizajnoni një kopsht modern, keni nevojë për një dizajn dhe paraqitje të përcaktuar mirë. Kopshti mund të ndahet në mënyrë që të krijojë një hapësirë ​​funksionale dhe një tjetër të dedikuar tërësisht për lule dhe bimë. Ky lloj stili duhet të japë imazhin e një kopshti të saktë dhe rigoroz: mbrojtjet dhe pemët duhet të jenë të shkurtuara rregullisht dhe mund të ndjekin çdo formë gjeometrike.  Kopshtet e stilit mesdhetar Në një kopsht të stilit mesdhetar ne përpiqemi të kombinojmë të gjitha bimët tipike të Mesdheut. Materiali më i përdorur është tjegulla, duke pasur parasysh ngjyrën e saj prej dheu dhe ngjyrë kafe. Idetë që dallojnë këtë kopsht nga të tjerët janë shumë: sigurisht edhe përdorimi i materialeve natyrore si guri dhe druri. Ngjyrat? E bardha është e preferuara, ndoshta me elemente të vegjël zbukurimi në ngjyrë blu ose të verdhë. Për një kopsht ëndrrash, një pishinë nuk do të ishte keq! Kopshtet Zen Kopshti Zen ose stili aziatik është kombinimi perfekt i relaksimit dhe poezisë. Prandaj, si pamja ashtu edhe shpirti i kopshtit duhet ta përcjellin këtë ndjenjë. Gur natyral, rrjedha të vogla me ujëvara dhe bimë të mirëmbajtura, këto janë elementet themelore për një kopsht me këtë stil. Është e rëndësishme të dini se këto kopshte janë përdorur nga murgjit japonez Zen gjatë meditimit të tyre. Kopshtet shkëmbore Një kopsht shkëmb mund të krijohet lehtë edhe në një hapësirë ​​të gjelbër konvencionale. Mure të thata, kompozime dhe shtigje të vogla në gore gëlqerorë ose granit.

 

*përkthyer nga www.homify.it

 

Shpërndajeni me miqtë tuaj: