TIRANA, STALINGRADI I KOALICIONIT PD-LSI – ANALIZË NGA EDUARD ZALOSHNJA

TIRANA, STALINGRADI I KOALICIONIT PD-LSI – ANALIZË NGA EDUARD ZALOSHNJA
Nga Eduard Zaloshnja

Ky artikull është shkruar posaçërisht për gazetën “Albanian Free Press”

Pas një viti sulmesh të përditshme kundër Moskës, kryeqendrës së qeverisë sovjetike, strategët gjermanë të Luftës së Dytë Botërore, vendosën t'i përqendrojnë forcat e tyre drejt Stalingradit - pikë strategjike në jug të Moskës. Marrja e tij do ta bënte të sigurt rënien e kësaj të fundit, e cila nuk kishte rënë nga sulmet e drejtpërdrejta ndaj saj. Strategjia ishte më e mira e mundshme në ato kushte, paçka se forcat gjermane nuk arritën ta marrin Stalingradin – beteja ishte e përgjakshme për të dyja palët, por rusët e fituan atë, duke i hapur kështu rrugën fitores së luftës.

Në një situatë të ngjashme (në përmasa e kushte krejt të tjera), ndodhet sot opozita shqiptare. Pavarësisht sulmeve të përditshme të drejtuesve dhe eksponentëve të PD-së e LSI-së ndaj qeverisë qendrore, ajo nuk duket se do të bjerë prej tyre. Por në nëntë muajt në vijim, ata kanë mundësi të zhvillojnë betejën për bashkinë e Tiranës, të cilën po e fituan, mund t'u hapë rrugën për marrjen eventuale të qeverisë qendrore.

Përqendrimi i energjive të opozitës për marrjen e Tiranës, duket strategjia më racionale, por kjo nuk do të thotë se marrja e saj është e sigurt. Përkundrazi, marrja e saj është shumë në diskutim.

Është e vërtetë se, në zgjedhjet e vjetshme parlamentare, PS-ja mori vetëm 51% të votave në territorin e bashkisë Tiranë, por 49% u morën nga 16 parti me axhenda dhe elektorate të ndryshme. Kështu, PD-ja e PR-ja morën 28% të votave në territorin e bashkisë Tiranë, LSI-ja mori 13%, PDIU-ja mori 3%, LIBRA 3%, dhe të tjerat (së bashku) morën 2% të votave (shihni grafikun 1).

Që strategjia e opozitës për marrjen e Tiranës të jetë e suksesshme, duhet që ajo t'i bindë të gjithë votuesit e vjetshëm të PD-së e LSI-së, (por edhe të PDIU-së, LIBRA-s dhe partive të tjera më të vogla) që të votojnë për kandidatin e përbashkët të opozitës. Dhe prapë, kjo s'do të mjaftonte.

Strategjia dhe kandidati i përzgjedhur nga PD-ja dhe LSI-ja, duhet të sjellin në kutitë e votimit edhe ata që nuk morën pjesë në zgjedhjet e vjetshme. PD-së i munguan vjet në kutitë e votimit rreth 30 mijë vota, nga ato që kishte marrë kandidati i saj për Tiranën (Halim Kosova) në zgjedhjet e 2015-ës.

Duke llogaritur 88 mijë votat që mori vjet në bashkinë Tiranë PD-ja (plus PR), 42 mijë votat që mori LSI-ja, 25 mijë që morën partitë e tjera të vogla dhe 30 mijë opozitarët që nuk morën pjesë në zgjedhjet e vjetshme, mund të thuhet se rezervuari potencial i kandidatit të përbashkët të opozitës është rreth 185 mijë vota (shihni grafikun 2). Ndërkohë, rezervuari natyral i kandidatit socialist është 165 mijë vota (kaq mori vjet PS-ja, e cila garoi e vetme kundër të gjithëve).

Kuptohet që llogaritë në letër janë shumë më të lehta se sa beteja në terren. Ndërkohë që kandidati i opozitës e ka një rezervuar potencial prej 185 mijë votuesish, kandidati kundërshtar dhe makineria elektorale e tij do të mundohen që sa më shumë prej tyre të mos shkojnë në kutitë e votimit, e madje t'u prishin mendjen disave të votojnë për të. Për ta arritur këtë objektiv, ai mund të sulmojë kandidatin e opozitës te pikat e dobëta, duke i nxjerrë në pah të meta, të qena e të paqena. Dhe meqenëse partia e tij është në pushtet, ai mund të përdorë forcën joshëse të pushtetit, për  të shkaktuar sa më shumë dezertime në radhët e elektoratit opozitar.

Duke patur parasysh vështirësitë e mësipërme, drejtuesit e opozitës duhet që, përveçse të mendojnë për aksionet e tyre ditore, të mendojnë edhe strategjikisht për zgjedhjet e Tiranës. Ata nuk duhet ta bëjnë këtë gjë, duke u bazuar në hamendjet e kafeneve të Tiranës, por duke pajtuar sa më shpejt një sondazhist serioz, tek i cili kanë besim të plotë. Ky i fundit duhet t'u zhvillojë një sondazh të detajuar në terren (jo elektronik ose me telefon), nga i cili drejtuesit e opozitës mund të mësojnë se ç'strategji mund t'u shërbejë më mirë për fitoren në Tiranë, e për më tepër, cili kandidat apo kandidate mund të marrë më shumë vota nga rezervuari potencial i 185 mijë votuesve të mundshëm të saj...

Ndalohet rreptësisht ripublikimi i këtij shkrimi pa një leje të shkruar nga redaksia e Albanian Free Press

Shënim: Qëndrimet e shprehura në shkrimet e rubrikës Opinion, nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht një vijë editoriale të Albanian Free Press

Shpërndajeni me miqtë tuaj: