Seksualiteti dhe të moshuarit, sekreti i jetëgjatësisë në shtrat

Seksualiteti dhe të moshuarit, sekreti i jetëgjatësisë në shtrat
Nga Dr. Giuliana Proietti

A ka "mënyra krijuese" për të vazhduar marrëdhëniet seksuale, pavarësisht moshës së avancuar, humbjes së aftësive joshëse, disa sëmundjeve kronike? Sipas një studimi të ri nga hulumtuesit izraelitë dhe amerikanë, të moshuarit modernë të ditëve të sotme janë gjithmonë e më pak të gatshëm të heqin dorë nga seksi. Ky është përfundimi i Profesor Galit Nimrod i Universitetit “Ben-Gurion”, nga “Qendra Ndërdisiplinore për Kërkime mbi Moshën e Tretë” dhe Prof. Lisa Berdichevsky, një eksperte në menaxhimin e kohës së lirë, sportit dhe turizmit në Universitetin e Ilinoisit.

Shumë njerëz të moshuar, nga ajo që del nga studimi, besojnë se aktiviteti seksual është jetësor për mirëqenien, lumturinë dhe cilësinë e jetës së tyre. Disa prej këtyre të moshuarve nuk hezitojnë të marrin në konsideratë, në këtë kohë të jetës, që i quajnë dhe "vitet e arta" të tyre, që kjo është një kohë optimale për të zbuluar aspekte të reja të seksualitetit. Përveç kësaj, shumica e pleqve argumentoi se shprehja përmes seksualitetit është thelbësore në moshë të vjetër dhe se seksi është "ai që shumica e njerëzve të moshuar duan dhe meritojnë në fazën e fundit të jetës së tyre." Seksi gjithashtu është përshkruar “si një nga gjërat që e bën jetën me vlerë për ta jetuar” dhe “si një përvojë pozitive”.

Studimi u bazua në një analizë që zgjati një vit mbi 14 komunitete kryesore në internet, në anglisht, të përbërë nga njerëz të moshuar. Rezultatet: ndërsa një përqindje e vogël e të moshuarve u shprehën "të kënaqur" për të dërguar aktivitetet seksuale “në pension”, të tjerë theksuan se ata ende ishin në gjendje të jetonin jetën seksuale dhe të interesuar ta vazhdonin atë. Shumë prej tyre kanë thënë gjithashtu se ata kanë arritur një shkallë më të lartë kënaqësie në moshën e vjetër, në krahasim me moshën e tyre të re, të ndikuar tepër nga stereotipet dhe kufijtë, ndoshta për shkak të mungesës së eksperiencës.

Disa pjesëmarrës të studimit pohuan se epshi i tyre ishte përmirësuar me kalimin e kohës, krahasuar me kohën kur ishin të rinj dhe se, duke pasur më shumë kohë të lirë pas viteve të punës, kjo u jep atyre mundësinë për të jetuar një jetë më aktive dhe seksualisht të përmbushur. Disa pjesëmarrës treguan se për shkak të paragjykimeve rreth seksit në pleqëri, fëmijët e tyre nuk e miratojnë sjelljen e tyre dhe gjithashtu ankohen në forumet online rreth faktit që profesionistët e kujdesit shëndetësor injorojnë ankesat e tyre rreth problemeve seksuale.

Temat më shpesh të cituara kanë të bëjnë me dëshirën për të vazhduar të shijojnë seksin pas vdekjes së bashkëshortit dhe vështirësitë dhe rreziqet në kërkimin e marrëdhënieve të reja, veçanërisht kur jetojnë në mjedise gjeriatrie ku vihet re mungesa e privatësisë, mungesa e interesit të operatorëve për këtë problem, etj. Studiuesit arritën në përfundimin se aktualisht ekziston nevoja për të dhënë një lloj “edukimi seksual” për të moshuarit, por që ekziston nevoja e edukimit të mjekëve, infermierëve dhe stafit që punojnë në shtëpitë e pushimit për të braktisur “idetë e tyre të vjetra” mbi seksualitetin në pleqëri, duke respektuar nevojën për privatësinë e të moshuarve dhe duke qenë më të ndjeshëm ndaj shqetësimeve të tyre mbi këtë çështje.

 

Në moshën 70 vjeç, a bëhet ende dashuri?

Po, po dhe po! Sot të moshuarit nuk heqin dorë nga pasioni dhe seksualiteti. Në të vërtetë, 39 përqind e tyre kanë marrëdhënie të shpeshta. Dhe ata i jetojnë ato me qetësi dhe kënaqësi. Studimet për të moshuarit kanë zbuluar se erosi, ëmbëlsia dhe dashuria nuk shuhen kurrë.Ka nga ata që e bëjnë këtë në moshën 70-vjeçare, disa në moshën 80-vjeçare dhe ata që nuk ndalen kurrë.

U tronditët?

Nëse përgjigjja është "po", ju jeni jashtë kohës, jo të moshuarit, që vazhdojnë të duan dhe të bëjnë seks në çdo moshë.

Provoni të lexoni kujtimet e Gabriel García Márquez.  Marquez, rreth shtatëdhjetë e shtatë vjeç, na jep një histori të butë dhe të ndezur të ndjenjave të forta, me një protagonist pothuajse njëqindvjeçar, i cili e gjen veten në dashuri për herë të parë në jetë. Dhe gjen guximin t'i rrëfejë vetes: “Gjithmonë besoja se vdekja e dashurisë nuk ishte gjë tjetër veçse një licencë poetike. Atë pasdite, në shtëpi, pa macen dhe pa të, kuptova se jo vetëm që ishte e mundur të vdisja por gjithashtu se unë vetë, i vjetër dhe pa njeri, po vdisja nga dashuria”.

Për më tepër, jo vetëm letërsia por shumë histori të jetuara tregojnë se shpirtrat dhe shtretërit e atyre mbi të 70-ave nuk janë aq të qetë. Ekzistojnë kërkime shkencore për ta konfirmuar atë. Studimet italiane raportojnë se rezulton se tre të katërtat e burrave dhe dy të tretat e grave mbi 80 vjeç janë seksualisht aktivë. Shprehje në të cilën hyn gjithçka që është eros, përkëdheljt intime, masturbimet e deri tek seksi i plotë.

Studimet “hyjnë nën çarçafë dhe na lejojnë të zbulojmë se 39 për qind e shtatëdhjetë vjeçarëve ende e duan aktin seksual (shumica e tyre të paktën një herë në muaj). Për të demonstruar dashurinë dhe afërsinë por edhe sepse nga kënaqësia fizike nuk duan të heqin dorë. Por përtej shifrave, ekzistojnë zërat e atyre që janë të interesuar drejtpërdrejt në konfirmimin e një lakmie të habitshme e të pamoshë ndaj seksit.

 

Seksi dhe dëshira

Nata e së shtunës. Në sallën e madhe çifte të ngjitura me njëri-tjetrin ndërsa orkestra luan një këngë. Ata kanë qenë së bashku për një jetë, këta zotërinj dhe zonja që thanë "po" një herë dhe janë  përgjithmonë bashkë.

Po seksi?

“Tre vjet më parë kam pasur një operacion në zemër dhe gjëja e parë që i kisha kërkuar, sapo u zgjova, mjekut ishte kur ata zgjohen mjeku ishte se me seksin si do vazhdonim ne”, thotë Mauro Marchini, shumë krenar për të shtatëdhjetat e tij burrërore.

“Me vullnetin e Zotit”, u përgjigj mjeku ndërsa ajo, bashkëshortja, mund të bëjë atë që ai dëshiron”. Problemi është se ai nuk reagon si më parë. Më shumë se një ose dy herë në javë unë nuk mund ta vënë atë në siklet”, shprehet ajo.

“Kur unë jam me pushime dua të bëj dashuri çdo ditë", zbulon Franco Salerno, marangoz, i cili, pavarësisht se është mbi 70 vjeç, në pension nuk do të shkojë. "Ai do ta bëjë këtë, natyrisht, por ai nuk mund ta bëjë këtë", qesh Rosa gruaja e tij. Ajo, e turpshme, pranon të ketë ende dëshira për seksin, pas 45 vjet martese plus tre shtatzanive. “Më pëlqen më shumë kur më buzëqesh, më puth në mëngjes ose më sjell lule për përvjetorët".

 

Përkëdheljet gjithashtu kanë rëndësi

"Do të ishte e përshtatshme të insistojmë në idenë se seksualiteti ka shumë aspekte", thotë seksologu Roberta Giommi. "Ka puthje, ka përkëdhelje. Unë gjithmonë them se, edhe në moshë të pjekur, meshkujt duhet të mësojnë nga femrat, më të vëmendshme në këtë kuadër, mbi ritet, mbi atmosferën, për vëmendjen e gjesteve të vogla që mbajnë ndezur një marrëdhënie ".

Natyrisht, tundimi i dëshirës për t'u kthyer në performancën e vjetër me çdo kusht është i fortë. Sidomos nëse përfundoni në shtrat me një partner të ri apo të re. "Kjo gjë ndodh gjithnjë e më shumë", thotë psikologja Giuliana Proietti, "Kjo ndodh për tradhtitë, por edhe sepse sot më shumë se një herë po jetojmë një jetë kur një histori ka mbaruar".

Dhe vetë jeta ka zgjatur.

"Për fat të keq, duhet të pranojmë se meshkujt kanë një avantazh", thotë Roberta Giommi. "Ata kanë më shumë shanse për të krijuar marrëdhënie të reja romantike gjithashtu sepse ka gra të reja që janë me dëshirë me njerëz të moshuar". E kundërta është e rrallë, por jo shumë e rrallë. "Një paciente e imja, 70-vjeçare, gjeti një të dashur pesëdhjetë vjeçar, duke kërcyer", thotë Giuliana Proietti.

 

Sekreti i jetëgjatësisë në shtrat

Një jetë seksuale e gjatë? Është një çështje qëndrimi. Dhe përvoje.

"Nëse e konsideroni seksin si një garë që do ta fitoni me çdo kusht, është e lehtë për ju që të dilni jashtë kontrollit dhe të humbni dëshirën tuaj, pas një moshe të caktuar", thotë seksologu Giorgio Rifelli. "Erosi është vendi i këmbimit, i joshjes, jo i automatizmit. Nëse mëson të jesh joshëse ndaj partnerit të jetës, aktiviteti seksual do të përmirësohet".Shanset për të qenë jetëgjatë në shtrat rriten nëse keni filluar të bëni dashuri nga adoleshenca ose rreth të njëzetave. "keni pasur kështu më shumë kohë për të kapërcyer drojën dhe konfliktin, dhe thënia është e vërtetë: “Kush fillon më parë, mbaron më vonë”.

*përkthyer nga www.donnamoderna.com dhe www.psicolinea.it

Shpërndajeni me miqtë tuaj: