Raporte seksuale gjatë shtatzënisë: Po ose jo?

Raporte seksuale gjatë shtatzënisë: Po ose jo?
Intimiteti në shtatzëni mund të pësojë ndryshime të mëdha; nga njëra anë, frika mund të lindë si nga nëna e ardhshme edhe nga babai i ardhshëm, për të bërë ndonjë dëm, në një farë mënyre, të fëmijës ose, në çdo rast, për të kompromentuar rrjedhën e shtatzënisë.

Nga ana tjetër, gruaja i nënshtrohet ndryshimeve të rëndësishme fizike; aq të mëdha, sa që disa ndihen më pak të dëshirueshëm dhe mund të përjetojnë rënie në dëshirën e dukshme, për shkak të përmbysjeve hormonale në trupin e tyre (mjaft normale).

Frika e dëmtimit të fëmijës është e pabazë, ta themi qartë. Përveç kërcënimit të abortit të vazhdueshëm ose problemeve themelore, seksi shtatzënë duhet të vazhdojë gjatë nëntë muajve, sepse sjell përfitime për çiftin dhe përplasjen e foshnjës. Në fakt, vazhdon të pohojë se, komunikimi thelbësor i trupit në çift gjithashtu krijon atmosferë relaksuese dhe të qetë, para se të përballet me një periudhë sfiduese, përfaqësuar nga lindja e fëmijës.

Sidoqoftë, të shohim se kur mund të bësh seks gjatë shtatzënisë dhe kur nuk rekomandohet ose ndalohet.

 

Kur “po”?

Marrëdhëniet seksuale gjatë shtatzënisë, duhet të bëhen me butësi. Është e nevojshme të preferohen pozicionet që shmangin presionin mbi stomakun.Seksi sjell përfitime, pasi muskujt e legenit marrin më shumë gjak dhe placenta merr më shumë oksigjen gjithashtu.Kontraktimet e shkaktuara nga orgazma, gjithashtu forcojnë muskujt e mitrës dhe e përgatisin atë për lindjen.

 

Kur “jo”?

Ka disa raste në të cilat raportet nuk janë të rekomanduara nga mjeku. Në përgjithësi, marrëdhëniet seksuale gjatë shtatzënisë nuk rekomandohen për ato që:

• Kanë një historik abortesh spontane;

• Kanë historik lindjesh të parakohshme;

• Në rast të një kërcënimi aborti ose rreziku të ndonjë lindje të parakohshme, por vetëm atëherë kur lind problemi;

• Ka zgjerim të tepruar ose shkurtim të qafës së mitrës;

• Placenta me dëmtim;

• Infeksione të vazhdueshme.Nëse me të vërtetë nuk ndiheni gati të keni marrëdhënie seksuale në shtatzëni, pavarësisht nga siguria, mos kurseni përkëdheljet, seksin oral dhe puthjet.Në rastin e shtatzënive binjake, është më mirë të shmangni marrëdhëniet në tremujorin e tretë, sepse mund të afrojnë datën e lindjes.

Në përgjithësi, megjithatë, edhe në shtatzënitë e vetme, është më mirë të mos ketë marrëdhënie në fund të shtatzënisë: në fakt, spermatozoidi përmban kimikate (prostaglandinë), që mund të shkaktojnë lindje të parakohshme.Le të shohim tani, nga fillimi deri në fund të muajve, si ndodhin ndryshimet e intimitetit gjatë shtatzënisë.

Tremujori i parë

Të vjellat, përzierjet, lodhja dhe ndryshimet e humorit, mund t'i bëjnë gratë tërësisht të mos kenë dëshirë të kryejnë marrëdhënie.Në përgjithësi, edhe nëse nuk është e rekomanduar nga mjeku, në tre muajt e parë nuk janë të ndaluara pozicionet, por lubrifikantët dhe skemat ekstreme janë të përjashtuara.Kujdesuni që, baballarët të mos e shtypnin shumë gjoksin e nënës së ardhshme, që në tre muajt e parë është tepër i lënduar! Shumë nëna të ardhshme në këtë periudhë, nëse janë mirë, mund të ndihen edhe më të etura dhe të ngazëllyera për marrëdhënie seksuale, se zakonisht. Kjo ndodh për shkak të hormoneve që, ndërsa përcaktojnë të përziera dhe lodhje në disa nëna, nga ana tjetër, janë përgjegjës për lëkurën e bukur, flokët me shkëlqim, gjoksin e fryrë... të gjithë faktorët që na bëjnë të ndjehemi më të bukura, për këtë arsye në harmoni me trupin tonë!

Tremujori i dytë

Në tremujorin e dytë të shtatzënisë, nëna e ardhshme fillon të ndjehet më mirë, ajo është më pak e lodhur, ndihet më aktive dhe gjithashtu rritet dëshira seksuale.Këto janë muajt e mirëqenies fizike, por edhe psikologjike. Vizitat e bëra kanë konfirmuar se gjithçka është në rregull - muajt e parë të cilat në përgjithësi janë më të vështirët dhe në rrezik, kanë kaluar, prandaj edhe qetësia ka ndikimin e saj pozitiv.Hormonet shkaktojnë rritje të furnizimit me gjak në zonën e legenit, strukturat gjenitale bëhen më të fryra dhe të rënda; rrjedhimisht, orgazma bëhet më intensive dhe mund të përsëritet disa herë gjatë marrëdhënieve seksuale. Paralelisht, megjithatë, bllokimet e muskujve mund ta bëjnë më të vështirë për të arritur orgazmën. Mukoza gjenitale bëhet më e ndjeshme dhe për këtë arsye rekomandohet një depërtim i butë.

Tremujori i tretë

Në këtë tremujor, barku i nënës bëhet më i rëndë, gruaja mund ta humbasë paksa vetëbesimin ose të ndjehet më pak e dëshirueshme. Përveç kësaj, pesha e fëmijës fillon të ndihet, mund të vuash nga dhimbja e shpinës, të kesh këmbët e fryra, ndaj është normale të keni rënie të dëshirës seksuale.Në këtë periudhë është më mirë të shmangni çdo lloj presioni. Prandaj, duhet të miratohen pozicione të përshtatshme. Në çdo rast, kushtojini vëmendje javëve të fundit të shtatzënisë, sepse mitra është ulur. Ndaj është e preferueshme t'i kushtoheni vetes dhe partnerit, thjeshtë përkëdhelje!

*përkthyer nga www.periodofertile.it

Shpërndajeni me miqtë tuaj: