Zemra dhe zorrët, si ndërveprojnë ato

Zemra dhe zorrët, si ndërveprojnë ato
Ndryshimi i florës se zorrëve mund të jetë bashkëpërgjegjës i dështimit të zemrës. Studimet kanë treguar se pacientët me zemër të prekur nga kjo sëmundje, kanë në fakt një mikroflorë të zorrëve më të varfër se njerëzit e shëndetshëm

Sonila Isaku

Rezultatet e studimeve të fundit, kanë treguar se një ndryshim i florës se zorrëve mund të jete bashkëpërgjegjës i dështimit të zemrës. Pacientët me zemër, të prekur nga kjo sëmundje, kanë në fakt një mikroflorë të zorrëve më të varfër se njerëzit e shëndetshëm. Por cilat janë rregullat e arta që këta pacientë duhet të ndjekin, për të përmirësuar si shëndetin e zemrës ashtu edhe florën e zorrës? Mjekja, Ervehe Dervishaj, jep këshillat për këtë kategori pacientësh.

Sëmundjet e zemrës

Zemra është organi që bën shpërndarjen e gjakut. Në rastin e sëmundjeve të zemrës kemi prishje të funksionit te saj si pompë. Kur zemra nuk funksionon siç duhet si pompë, atëherë ka vështirësi të shumta në dërgimin e gjakut të pastruar në pjesët e duhura të organizmit. Ekzistojnë dy lloje të tjera sëmundjesh, siç janë hipertensioni dhe hipotensioni. Rritja e shifrave të trysnisë arteriore mbi normë, njihet si hipertension. Një nga shkaqet kryesore të kësaj gjendjeje është dhe humbja e elasticitetit të enëve të gjakut. Kjo sëmundje quhet ndryshe arteriosklerozë dhe prek mjaft njerëz. Ato shkaktohen nga ndryshimi i tensionit arterial që shkon në zemër. Kur prishet ritmi i zemrës kemi aritmitë që janë dy llojesh, me ritëm të shtuar ose takikarditë, apo me ritëm të ngadalësuar që janë bradikarditë. Infarkti i zemrës shfaqet si pasojë e bllokimit të enëve të gjakut të cilat furnizojnë muskulin e zemrës me gjak (tromboza, embolia). Si pasojë, shfaqen çrregullime të rënda në punën e zemrës, indi i zemrës vdes dhe të rrahurat e saj ndalen plotësisht. Faktorët që rrezikojnë punën normale të zemrës janë: mosaktiviteti fizik i organizmit, streset e ndryshme psikike, puna e rëndë fizike, pushimi i pamjaftueshëm, pirja e duhanit, alkoolit etj. Për të detektuar me kohë çrregullimin e funksionit të zemrës, përdoret aparati i cili regjistron grafikisht punën e zemrës në formë të elektrokardiogramit (EKG). Çdo njeri duhet të kontrollojë rregullisht punën e zemrës. Ataket në zemër ndodhin kur furnizimi i pjesëve të zemrës me gjak, rrallohet apo pritet fare. Shkaqet që e krijojnë, janë arterie të bllokuara nga grumbullime rezervash dhjami ose ndonjë mpiksje gjaku, në ndonjë prej arterieve koronare. Stadi i fundit i sëmundjes së zemrës është pamjaftueshmëria e zemrës (insuficienca kardiake) në të cilën zemra nuk e kryen funksionin e saj dhe njeriu bëhet invalid. Në momentin kur kjo pamjaftueshmëri nuk mund të përballohet nga organizmi, atëherë organizmi vdes.

Ndërveprimet mes zemrës dhe zorrëve

Shëndeti ynë varet nga mjaft faktorë dhe në një ekuilibër të saktë midis organeve të ndryshme të trupit. Ekziston një ndërveprim midis zorrëve dhe zemrës, ndaj sot është e rëndësishme që mjeku ose kardiologu t’i kushtoje rëndësi edhe shëndetit të zorrëve dhe të ndërhyjë, nëse është e nevojshme, që të mbajë një funksion të mirë të këtij organi. Në shumicën e rasteve, kjo është për shkak të një bilanci të energjisë.

Ka dy situata të rrezikut të mundshëm: njëri ka të bëjë me bakteret e zorrëve që mund të dëmtojnë zemrën, duke rezultuar në dështim të zemrës dhe një tjetër varet nga një trimethylamine substancë të oksiduar të quajtur (TMAO), prodhuar nga mukoza e zorrëve dhe që ndikon arteriet, mund të rrisë rrezikun e sulmit në zemër. Rezultatet e studimeve të fundit kanë treguar se një ndryshim i florës se zorrëve, mund të jetë bashkëpërgjegjës i dështimit të zemrës. Pacientët me zemër të prekur nga kjo sëmundje, kanë në fakt një mikroflorë të zorrëve më të varfër se njerëzit e shëndetshëm. Kjo do të thotë se në pacientët kardiakë zorrët janë veçanërisht të lodhura e nuk janë ushqyer nga fluksi i gjakut dhe gjithashtu ka mure të trashë dhe të depërtueshëm për toksina dhe bakteret. Pa harruar se mikroflora është ndryshuar në shumë kushte patologjike, të tilla si diabeti tip 2. Flora e zorrëve, te njerëzit që vuajnë nga zemra, është më e brishtë. Ajo paraqet një sasi më të vogël dhe të ndryshme të mikroorganizmave dhe sidomos një marrëdhënie jo të balancuar midis baktereve "të këqija" dhe atyre "të mira". Duke pasur parasysh se dështimi i zemrës është i lidhur me një gjendje kronike inflamatore, është e mundur që është pikërisht flora bakteriale në favor te saj. Mikroflora e zorrëve mund të jetë rezultat i dështimit të zemrës, por nuk përjashton të kundërtën: ndryshimi i profilit të zorrëve bakteriale, mund të jetë një faktor rreziku, apo edhe një shenjë e sëmundjeve të zemrës. Debati mbetet i hapur në komunitetin shkencor.

Këshillat

Duke pasur parasysh lidhjen e ngushtë mes zemrës dhe zorrëve, në rastin e sëmundjeve të zemrës apo ndryshe i çrregullimeve të zorrëve, është mirë të jeni vigjilent, të konsultoheni me një specialist dhe të adoptoni sjellje të shëndetshme parandaluese nga pushteti. Është gjithashtu e rëndësishme për të ushtruar vetëm një shëtitje të thjeshtë në një ritëm të shpejtë, një orë e gjysmë në ditë, është një bekim i vërtetë për të zgjuar metabolizmin. Në rast të një mbipeshe, është këshilluar absolutisht për të humbur peshë dhe për të ndaluar pirjen e duhanit.

 

 

Shpërndajeni me miqtë tuaj: