Tiroidet, sinjalet që lëshojnë për fillimin e sëmundjes

Tiroidet, sinjalet që lëshojnë për fillimin e sëmundjes
Dobësi dhe lodhje ose humbje të energjisë dhe forcës së muskujve që ndodhin në fillim të një dite të re, pavarësisht nga një natë apo pushimit të rregullt. Këto janë simptomat para që lëshon trupi kur gjëndra tiroide ka nisur të humb funksionin e saj

Sonila Isaku

Gjëndra tiroide është e vendosur në pjesën e përparme të qafës dhe prodhon hormonin tiroid që kontrollon metabolizmin e njeriut, frymëmarrjen, frekuencën e zemrës, sistemin nervor, peshën, temperaturën e trupit, si dhe shumë funksione të tjera të trupit. Hipertiroidizmi është një gjendje në të cilën gjëndra tiroide është tepër aktive dhe prodhon sasi të tepërt të hormonit tiroid. Nëse kemi nivel të rritur të hormonit tiroid organizmi mund të funksionojë më shpejt. Kur gjendra tiroide është shumë aktive, njeriu mund të përjetojë nervozizëm, ankth, dridhje duarsh, djersitje të tepruar, humbje peshe rrahje të shpeshta dhe probleme të gjumit, veç shumë simptomave të tjera. Por cilat janë shkaqet që sjellin këtë “mbiprodhim” ? Mjekja prof. Dr. Ervehe Dervishaj tregon se hipertiroidizmi ka një numër të madh shkaqesh, por për fat trajtohet me sukses. Është e rëndësishme që pacientët t'i drejtohen mjekut sa më parë nëse ndiejnë simptoma të tilla, në mënyrë që sëmundja të trajtohet që në fazat e para. Pasi, nëse mbetet e patrajtuar, mund të çojë në probleme serioze të zemrës apo të kockave

Problematikat e tiroides

Si një dirigjent i madh, tiroidi rregullon funksionet kryesore të trupit tonë, duke ndikuar peshën, gjumin, temperaturën, gjendjen nervore dhe shkallën e zemrës. Kjo është arsyeja pse është një gjëndër që nuk duhet të nënvlerësohet. Një çekuilibër hormonal krijon çrregullime të ndryshme dhe shumë shpesh këto nuk merren në konsideratë siç duhet. Ndryshimet e tiroideve mund të kenë dyfishin e mëposhtëm: prodhimi i tepërt ose jo i hormoneve të tiroides përgjegjës, respektivisht, të hipertiroidismit ose hipotiroidizëm.

Kur ne flasim për metabolizmin hipertiroidizëm që është përshpejtuar: personi është i prirur për palpime të zemrës, djersitje, humbje peshe, lodhje, çrregullime të ankthit-depresive dhe, më rrallë çrregullime të ciklit menstrual tek gratë.

Me hipotiroidizëm, situata e kundërt, është manifestuar nga një ngadalësim të trupit të njeriut, pacienti zakonisht është i lodhur, ai e ndjen të ftohtin, kanë tendencë për të fituar peshë,paraqet ngadalësimin e aktivitetit kardiak dhe, më rrallë, parregullsi menstruale në femra.

Simptomat

Simptomat e sëmundjeve tiroide janë të zakonshme për shumë sëmundje, kështu që nganjëherë është e vështirë të identifikohen dhe për shkak të mosfunksionimit të tiroides. Prandaj, të gjitha simptomat dhe shenjat duhet të dëgjohen dhe të analizohen duke kontaktuar mjekun e familjes. Ai do të vendosë nëse do të hetojë ose drejtojë pacientin drejtpërdrejt në ekzaminimin specialist të endokrinologut. Në prani të funksionit të tiroides ka disa simptoma që janë karakteristike.

Dobësi dhe lodhje ose humbje të energjisë dhe forcës së muskujve që ndodhin në fillim të një dite të re, pavarësisht nga një natë apo pushimit të rregullt. Ndjesia e nxehtësisë në hipertiroidizëm dhe të ftohtë në hipotiroidizëm për një ç’vendosje energjike mes nevojave metabolike të trupit dhe funksionit të tiroides të dëmtuar. Kjo do të thotë se trupi prodhon më shumë ose më pak kalori se trupi ka nevojë për shkak të një teprice ose defekt të hormoneve tiroide. Ky tejkalim ose mungesë e kalorive është përgjegjës për ndjesinë e nxehtësisë ose të ftohtit.

Ndryshimi i aktivitetit kardiak nga efektet e drejtpërdrejta të hormoneve tiroide në muskujve e zemrës, muret e enëve të gjakut dhe sistemin neuro-vegjetativ. Pra, në prani të një teprice të hormoneve tiroide pacientët kanë të përshpejtuar ritmin e zemrës (takikardi) , ndërsa në prani të një prodhimi të reduktuar pacienti paraqet një rrahje zemre të ngadaltë (bradikardia), një gulçim në tendosje dhe mungesë të frymës.

Faktorët e riskut

Femrat janë më të favorizuara për t'u prekur nga hipertiroidizmi apo nga sëmundje të tjera të tiroides, për këtë arsye themi që të qenët femër është një faktor risku. Tiroidja mund të jetë e trashëguar. Shpesh pacientët pyeten nëse kanë ndonjë histori familjare, apo të afërm me probleme të tiroides.  Duhani apo alkooli gjithashtu janë faktor risku. Nëse nuk e mjekoni hipertiroidizmin mund të përjetoni: humbje në peshë, pasi metabolizmi i trupit tuaj është shumë i shpejtë gjithashtu, mund të keni probleme me zemrën si: rrahje të shpeshta të zemrës, fibrilacion atrial ose pamjaftueshmëri të zemrës. Një tjetër problem që mund të hasni është shfaqja e osteoporozës për shkak të zëvendsimit të kalciumit me mineralet e tjera në eshtra. Në raste të rralla hipertiroidizmi mund të shkaktojë një gjendje kërcënuese për jetën, të quajtur stuhia tiroide, që ndodh kur gjëndra tiroide lëshon sasi të mëdha të hormonit tiroid brenda një periudhe shumë të shkurtër.

Diagnostikimi

Testet që zakonisht përshkruhen për tiroidin janë kontrollet diagnostikuese të përdorura për të përcaktuar gjendjen e shëndetit, funksionalitetin e saj dhe çdo anomali:

Doza në gjak të TSH-së në funksionin e dyshuar të ndryshuar. Ky shqyrtim është një protokoll diagnostik që, në radhë të parë, vlerëson vetëm TSH se në qoftë se normal, nuk do të përgjigjet për matjen e hormoneve të lirë tiroide (FT3 dhe FT4) Metoda, prandaj, kryesisht shërben për të kursyer burimet dhe për të shmangur humbjet e panevojshme të analizës që nuk është shumë e dobishme.

Ekografi Doppler i gjëndrës tiroide - ekzaminimi jo invaziv, jo i dhimbshëm, që nuk lidhet me rrezatimin dhe prandaj ekzekutiv në çdo moshë dhe në çdo periudhë të jetës.

Biopsia e tiroideve - për të formuar natyrën e mirë apo të keqe të një noduli tiroidik.

Testi i antitrupave tiroide - për të nxjerrë në pah fenomenin imunologjik ndaj qelizave tiroide. Këto dozime duhet të kryhen vetëm në dyshimin e një dëmtimi tiroid që mund të zbulohet në mënyrë ekografike ose në prani të një funksioni të ndryshuar

Shintigrafia tiroide - e cila sot ka një hapësirë ​​shumë të kufizuar në diagnostikimin e tiroides dhe duhet të kryhet vetëm me rekomandimin e një eksperti të sëmundjeve tiroide.

Mjekimi

Zgjidhjet për trajtimin e hipo- dhe hipertiroidizmit duhet të diskutohen me kujdes me specialistin tuaj. Në rastet e hipotiroidizmit përdoret një terapi zëvendësuese e hormonit të zhdukur me një hormon sintetik (ajo është e përshkruar në siguri absolute për gratë shtatzëna dhe fëmijët). Terapia për hipertiroidizmin konsiston në administrimin e barnave anti-tiroide, kur nuk ka tregues të terapive të ashtuquajtura definitive (p.sh. terapi kirurgjikale ose radiometabolike). Në përfundim, nuk ekziston një qelizë në trupin tonë që nuk marrin ndikimin e tiroides, kështu që është e mirë për të kontrolluar çdo rrugë paralajmëruese, sidomos nëse ato ndodhin në të njëjtën kohë dhe të papritur të ngjarjeve që lidhen me të.

 

Simptomat e hipertiroidizmit

Lodhje dhe/apo dobësi të muskujve

Dridhje duarsh

Çrregullime të humorit

Nervozizëm apo ankth

Rrahje e shpejtë zemre

Probleme me gjumin

Ndjenjë vape, rritje të temperaturës së trupit

Djersitje

Rritje e presionit të gjakut

Ndryshime menstruale

Diarre

Ënjtje e gushës

 

 

Shpërndajeni me miqtë tuaj: