“Të adhurueshmit” tradhtarë!

“Të adhurueshmit” tradhtarë!
A ia vlen të qëndroni së bashku pas zbulimit të një tradhtie? Një psikiatër amerikan është i bindur që po. Dhe ai shpjegon se si ta bëjmë këtë.

Nga Mara Accettura

Vëmendje maniakale për palestër, drita e celularit ndezur natën, një "like" në facebook për të dyshuar, një pozicion i ri seksual, bileta ajrore në destinacione larg nga puna ... dhe zbulimin në një ditë: ka një tjetër.

Edhe pse nuk ka statistika definitive (Sipas Shoqatës Italiane ndodh në 50 për qind të martesave), në kohë të gjatë, marrëdhënia me tradhti është mjaft e zakonshme dhe është një nga shkaqet më të shpeshta të ndarjes. Dhe nëse deri vonë është thënë kryesisht për meshkujt, sot të paktën 45 për qind e rasteve  të tradhtisë janë për gratë, sepse ka mundësi më të mëdha për të mbajtur kontakte përmes punës ose rrjeteve sociale. Arsyet? Dikush dëshiron të ndihet i lidhur, i veçantë, i ngazëllyer përjetësisht. "Ne kërkojmë nga partnerët që ata të marrin pjesë në ndërtimin tonë dhe duke qenë në të njëjtën kohë mik, shok, dashnor, prind, aftësitë dhe pritshmëritë nuk mund të plotësohen, në një shoqëri më pak të fragmentuar, midis familjeve të zgjeruara dhe miqve", thotë Scott Haltzman psikiatër, autor i "The Secrets of Surviving Infidelity", manual për të mbijetuar nga pabesia dhe tradhtia, e botuar nga John Hopkins University Press.

Por ka edhe një faktor tjetër: konfuzioni për atë që na nevojitet. "Sa më shumë zgjedhje të kemi në jetë, aq më shumë jemi të pakënaqur. Nëse në një restorant të na japin një menu me pak alternativa, ne do të jemi shumë të lumtur me zgjedhjen tonë, shumë më shumë se në rastin e një agonie mes shumë zgjedhjesh.  Shumë zgjedhje shkaktojnë keqardhje që ne nuk kemi alternativa dhe kjo na bën të sëmuremi, për të kërkuar diçka më të mirë, në çdo rast ".Është e mundshme që kjo kontribuon në një ndjenjë të vazhdueshme të pakënaqësisë martesore. "Mesatarisht duhen shtatë vjet që të konsultoheni me një ekspert. Shpesh e lejojmë vetë jetën dashurore që të ngecë duke shpresuar se një ditë do të përmirësohet vetë. Disa as nuk e dinë se çfarë i bën të jenë të pakënaqur, para se të bjerë çdo gjë poshtë. Të tjerët nuk mund të përballojnë kostot e divorcit...ose hezitojnë të ekspozojnë fëmijët ndaj ndryshimeve të dhunshme, një histori paralele ofron një arratisje të përkohshme dhe kjo duket si përgjigje më e lehtë ", thotë Kate Figes, këshillues seksologjie.

Por tradhtia sulmon një nevojë esenciale njerëzore: të ndjerit e veçantë për një tjetër qenie njerëzore. Dhe simptomat e atyre që zbulojnë se janë tradhtuar, i ngjajnë atyre të sindromës së stresit post-traumatik. Pse duhet të kthehemi së bashku me dikë që na ka tradhtuar? "Sepse ne jemi njerëz dhe jemi të gabueshëm", thotë Haltzman. "Çiftet që i mbijetojnë tradhtisë, më në fund pranojnë se tradhtari është më i ndërlikuar se ajo që ka kryer - natyrisht, është një vendim që duhet të marrë individi, por martesat janë marrëdhënie komplekse: ka shumë arsye pse 50 për qind e tradhtarëve vazhdon të jetë së bashku. Përtej dashurisë, e cila është e rëndësishme, ekziston mungesa e pavarësisë ekonomike, detyrimet ndaj fëmijëve, frika e vetmisë, mungesa e vendit për të shkuar. Përveç kësaj shumë nga ata që ndahen, pas një tradhtie, u vjen keq për këtë vendim dhe statistikat thonë se nuk janë më të lumtur me martesën e dytë ose të tretë ".

Dhe a është me të vërtetë e mundur të falësh? "Kjo varet nga thellësia dhe kohëzgjatja e tradhtisë, por mesatarisht ajo merr një vit për të fituar mbi traumat. Të falësh do të thotë së pari të lirohesh nga pakënaqësia dhe është jetike kjo për viktimën", thotë Haltzman. "Por tradhtari duhet të jetë i vërtetë në të kërkuarit falje, të pranojnë përgjegjësitë e tij dhe duhet të arrijë të kuptojë dhimbjen që ka shkaktuar. Dhe atëherë ndodh që duhet të falim."Ndoshta ne duhet të rishikojë pritshmëritë tona të marrëdhënieve, pasi ne jemi më të gatshëm të pranojnë një ndarje se sa një tradhti. "Ideali i monogamisë është mbajtur së bashku më shumë nga dënimi social dhe kulturor i pabesisë, çifti duhet të jetë i rritur mjaftueshëm për të folur për tërheqjen e tyre nga njerëzit e tjerë, problemet e brendshme dhe mënyra për të ndërtuar një të ardhme më të mirë së bashku" thotë Figes. "Raportet janë drejtuar nëpër ndryshime radikale që ndikojnë në pritjet, ekuilibrin mes jetës dhe punës dhe të etikës moderne të lumturisë individuale. Një marrëdhënie e ngushtë duhet të jetë një, ku ne mund të jemi ende të papërsosur dhe të ndjehemi të dashuruar."

 

Udhëzime për të ecur përpara

Këtu janë 4 hapat e nevojshëm, sipas Haltzman

1. Mbyllni historinë. "Duket e qartë, por shumë vazhdojnë të mbajë kontakte me personin e tretë. Kjo krijon konfuzion, merr kohë dhe energji për marrëdhënien. Partnerët gjithashtu nuk mund të konkurrojnë me dikë që ju e shihni vetëm më të mirë, dhe tundimi do të jetë gjithmonë përreth."

2. Prini çdo kontakt me personin e tretë. "Ajo është çelësi për shërimin e marrëdhënies. Me këtë dua të them kontakt jo vetëm seksual, por edhe e-mail, telefon, kohë së bashku në punë. Ju kurrë nuk duhet të lini paqartësi në komunikimin mbi fundin e një historie, në të vërtetë ne duhet të pyesim për të mos kontaktohet".

3. Ndërtimi i një martese transparente. "Unë e di që tingëllon si një masë ekstreme, por në qoftë se ju keni mashtruar dhe ju doni të riktheni besimin, partneri juaj duhet të ketë qasje në të gjitha kontaktet tuaja dhe thirrjet tuaja. Fjalëkalimet në rrjetet sociale. Nuk ka më sekrete. Privatësia juaj personale duhet të sakrifikohet për të mirën e raportit ".

4. Krijo kohë për të folur. "Personi i tradhtuar, në varësi të shkallës së të vërtetës që mund të durojë, ka të drejtë të kërkojë edhe detajet, dhe të ketë përgjigje të qarta dhe të plota. Është e rëndësishme sepse shpesh tradhtarët kurdisin gjëra është shumë më e frikshme kjo se sa të dish se çfarë ka ndodhur me të vërtetë. Ata duhet të marrin kohë për të organizuar mendimet e tyre, për të kontrolluar emocionet e tyre dhe për të reflektuar mbi përgjigjet e tyre ".

*Përkthyer nga DamoreEsesso/www.repubblica.it

Shpërndajeni me miqtë tuaj: