Si të zgjedhim dyshekun që duhet

Si të zgjedhim dyshekun që duhet
Nga Andrea Pilotti

Fjetja e mirë varet nga një numër faktorësh - ndër të cilët mund të numërohen rehatia, niveli i stresit dhe temperatura e dhomës - por, së pari, është e rëndësishme të nisësh nga bazat dhe dysheku është elementi i parë për një gjumë të qetë. Nëse jeni gati të ndryshoni dyshekun e vjetër, duke lexuar këtë udhëzues, do të dini cilin produkt të zgjidhni, sipas nevojave tuaja fiziologjike.

Nëse dëshironi të blini një të ri dhe, së fundmi, keni qenë në një dyqan të dedikuar, do të dini se mund të zgjidhni midis një game të gjerë modelesh.

 

Si të zgjidhni dyshekun më të mirë për ju?

Si gjëja e parë që duhet të mbështesë trupin në një pozicion neutral, në të cilën shpina merr lakim natyral dhe pjesët e trupit të cilat janë nën presion të lartë, si fundshpina, këmbët, shpatullat dhe koka, të mbështeten në mënyrën e duhur.

Nëse dysheku është shumë i ngurtë, ai do t'i theksojë këto pika presioni dhe do të bëjë që, trupi të marrë një pozicion të pasaktë. Përkundrazi, nëse është shumë i butë, pikat e presionit të trupit nuk do të marrin mbështetjen më të përshtatshme. Të dy këto modele, mund t'ju bëjnë të zgjoheni të lodhur. Për këtë arsye, është mirë të zgjedhësh një dyshek ergonomik, të aftë për t'u përshtatur me kthesat e trupit tënd.

Në përgjithësi, një model ose një markë nuk thuhet të jetë më e mirë se një tjetër, por një model mjaft i ngurtë, këshillohet për njerëzit që vuajnë nga dhimbja e shpinës.

Në fakt, një studim i kryer në Spanjë, që ka vëzhguar njerëzit të cilët vuanin prej vitesh nga dhimbjet pas shpinës, zbuloi se, në një shkallë që është vlerësuar nga 1 në 10 për ngurtësinë e dyshekut, njerëzit të cilët flinin në një produkt të mesëm (5.6 shkallë), në mëngjes ndienin më pak dhimbje, se ata që flinin në një produkt më të butë.

 

A është koha për një dyshek të ri?

Nga e dini, nëse shtrati ku po flini është pikërisht i duhuri? Nëse zgjoheni në mëngjes me pak dhimbje shpine, e cila zgjat nga 15 deri në 30 minuta, do të thotë që, dysheku nuk është i përshtatshëm për ju. I duhuri, në të vërtetë, është ai ku nuk ndien asnjë presion, pothuajse sikur të lëkundesh në ajër. E njëjta vlen edhe për gratë shtatzëna, të cilat shpesh vuajnë nga dhimbje prapa, të cilat, për këtë arsye, kërkojnë një dyshek të përshtatshëm.

Ekspertët sugjerojnë ta provoni dyshekun në dyqan, të shtriheni, në çdo produkt, në pozicionin që normalisht flini.Ju duhet të kaloni të paktën 10 ose 15 minuta në shtrat. Gjithashtu, mos harroni të zgjidhni edhe jastëkun! Sa më shumë që mund të simuloni mënyrën si flini kur të shkoni në shtëpi, aq më shumë ka gjasa të zgjidhni atë që është i duhuri.

 

Dyshekë me susta

Modelet me susta janë ende mjaft më në përdorim, gjithashtu, falë mendimit të përgjithshëm të konsumatorëve. Ato mbështesin peshën e trupit përmes burimeve të spirales dhe, në modelet më moderne, çdo sustë është e pavarur nga të tjerat.Kjo ndihmon që shtrati të përballojë vitet dhe veshja parandalon brendinë të dalë nga dysheku.Në pjesën e sipërme, sustat mund të pajisen me larmi të shumëllojshme të materialeve shtesë, për të siguruar rehati më të madhe, të tilla si latex ose shkumë, varësisht nga preferencat.

Shitësit mund të përpiqen të përcjellin idenë më të butë që do të thotë lehtësi më të madhe, por kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë.Në fakt, nuk ka nevojë që numri i sustave të kalojë 390, gjëja më e rëndësishme është që ato të jenë cilësore. Përtej këtij numri, dallimi në ndjesi është aq i vogël, sa që do të ishte e vështirë të vërehej.

Avantazhet: Modelet ndryshojnë sipas fortësisë dhe çmimit, për të kënaqur pothuajse të gjitha shijet dhe llojet e buxhetit.

Disavantazhet: Në shumicën e rasteve, nuk ka lidhje direkte midis çmimit dhe rehatisë, por shmangni modelet e lira. Nëse nuk kanë burime të mjaftueshme dhe rreshtim që mund të ofrojnë mbështetje adekuate, ka gjasa që të zgjoheni me dhimbje shpine.

Për kë janë të dobishme: Për njerëzit që janë mbipeshë, këto modele mund të ofrojnë mbështetje më të ngurtë, duke e bërë më të lehtë të shtriheni dhe të ringriheni përsëri. Variantet më të forta, tregohen për ata që vuajnë nga dhimbje të lehta mbrapa, por, në përgjithësi, dyshekët me susta mund të jenë të rehatshëm për këdo.

 

Dyshekë me shkumë memorieje

Popullariteti i modeleve të shkumës së memories, vazhdon të rritet falë opinioneve të konsumatorëve.Ata përbëhen nga shtresa e shkumës me dendësi të ndryshme, që i përgjigjen peshës dhe temperaturës; janë të njohur për përshtatshmërinë e tyre, sepse përshtaten me formën e trupit. Është e mundur gjithashtu, të zgjedhësh një mbulesë dysheku me shkumë memorie.

Avantazhet: Përshtatja me formën e trupit, ndërsa pesha lëviz gjatë natës, shkuma e memories redukton pikat e presionit dhe lehtëson dhimbjen. Dyshekët e shkumës gjithashtu, i zhdërvjelltësojnë lëvizjet; kështu që, nëse fle me partnerin, nuk do të shqetësohesh, duke kthyer pozicionin.

Disavantazhet: Një nga problemet më të mëdha të dyshekëve të shkumës së memories, është se, meqenëse janë të ndjeshëm ndaj temperaturës, ata zbuten me nxehtësinë e trupit dhe mund t'i bëjnë të ndihen të nxehtë gjatë natës. Përveç kësaj, disa dyshekë me shkumë memorieje lëshojnë aromë kimike të pakëndshme.

Janë të dobishëm për: Nëse e keni të vështirë të flini mirë, vuani nga lodhja kronike ose ndonjë lloj dhimbjeje muskulore, një dyshek me shkumë është mirë për ju, me kusht që të mos shqetësoheni nga nxehtësia.

 

Dyshekë me latex 

Modelet e latexit janë bërë prej gome natyrale ose sintetike, dhe njihen për sigurimin e një mbështetjeje të qëndrueshme dhe uniforme.

Avantazhet: Ekspertët mendojnë se, latexi është një nga materialet më të mira. Ky material ofron mbështetje të madhe, por ofron gjithashtu, rehati të ngjashme me atë të shkumës së memories. Ndryshe nga shkuma e memories, megjithatë, latexi ushtron shtytje në kundërshtim me atë të trupit, duke siguruar, në fund të fundit, mbështetje më të madhe.

Disavantazhet: Nëse nuk ju pëlqen modeli i ngurtë, latexi ndoshta nuk është zgjedhja e duhur për ju.

Janë të dobishëm për: Një dyshek latexi ose mbulesë për dyshek late, është i duhuri për lehtësimin e dhimbjeve të prapme, sepse ofron kombinimin më të mirë të rehatisë dhe mbështetjes.

 

Dyshekët me fryrje 

Këta nuk janë dyshekët që përdoren shpesh në dhomat e mysafirëve. Modelet ajrore të lartë, janë të ngjashëm me modelet klasike me susta, por përdorin dhomëzat e mbushura me ajër në vend të sustave, dhe janë të mbuluara me një shtresë shkume sipër.Këto produkte janë përdorur prej kohësh për pacientët me lëndime të shtyllës kurrizore, që rrinë të shtrirë për një kohë të gjatë. Ato mund të rregullohen në mënyrë që të mos ushtrojnë presion në të njëjtat zona të trupit, për periudha të zgjatura, gjë që ndihmon në shmangien e lëndimeve të lëkurës te pacientët që nuk mund të lëvizin.

Avantazhet: Çiftet që kanë preferenca të ndryshme subjektive, në lidhje me rehatinë dhe nivelet e ngurtësisë, mund të jenë të kënaqur me një dyshek me ajër. Arsyeja është se ngurtësia e secilës anë të shtratit, mund të ndryshohet. Nëse ju pëlqen një model më i fortë se partneri juaj, këto shtretër mund të përshtaten sipas nevojave.

Disavantazhet: Nganjëherë, njerëzit nuk mund ta rregullojnë në mënyrë që të jetë mjaft i ngurtë dhe zgjohen me dhimbje shpine. Produkte të cilësisë më të ulët, mund të rriten nga njëra anë, kur ulet në anën tjetër. Për këtë arsye, është e preferueshme të zgjidhni modele të pajisura me dhoma të shumëfishta.

Për kë janë të dobishme: Ata janë veçanërisht të dobishme, kur partneri ka nevoja të ndryshme. Nëse dikush vuan nga dhimbja e shpinës, njëra anë mund të bëhet më e ngurtë se tjetra, për të ofruar më shumë mbështetje. 

Kur ta zëvendësoni dyshekun e vjetër?

Produktet e sotme janë bërë për të kaluar një jetë, por, ndoshta, ju nuk do të keni dëshirë për t’i mbajtur për një kohë të gjatë. Trupat tanë ndryshojnë me kalimin e kohës, kështu që, dysheku në të cilin dikur flinit mirë, nuk mund të ofrojë të njëjtën rehati gjatë viteve.Ata gjithashtu, mbledhin merimangat e pluhurit, kërpudhat dhe mikrobet të tjera, që mund të përkeqësojnë alergjinë dhe të ndikojnë në gjumin tuaj.

Pas 10 ose 15 vjetësh, është koha për të menduar për blerjen e një modeli të ri. Në fund të fundit, ekspertët thonë se shtrati më i mirë për ju, është ai ku ndiheni më rehatë.

Së fundi, mos harroni se, asnjë dyshek nuk do t’ju rregullojë gjumin, nëse flini vetëm pesë orë! Për t'u ndier më mirë, duhet të flini mjaftueshëm, pavarësisht nga lloji i dyshekut që përdoret!

*përkthyer nga www.materassimatrimoniali.com

 

Shpërndajeni me miqtë tuaj: